Autorijschool Ilkay
HomeHet nieuwe rijdenNeem contact op


Het nieuwe rijden

Vanaf 1 januari 2008 voert het CBR het vernieuwde rijexamen in. Hierbij worden leerlingen op een volwassenere manier behandeld en moeten tijdens het examen meerdere malen een zelfstandige keuze maken.

Het doel van het nieuwe rijexamen is om na te gaan of de leerling in staat is zelfstandig en op eigen verantwoordelijkheid de juiste, veilige beslissingen te nemen tijdens het rijden.

Het nieuwe rijexamen en de hele opleidingen worden hierdoor moderner, uitdagender en zelfstandiger. Er zijn een aantal belangrijke dingen die gaan veranderen. 

Gevaarherkenning is een essentieel onderdeel van de rijtaak, maar bij een beginnende bestuurder nog slecht ontwikkeld. Gevaarherkenning betekent meer dan het zien van gevaar. Het gaat om de inschatting van de grootte van het gevaar en weten wat je moet doen om het af te wenden. Daarbij is niet alleen verkeersinzicht, maar ook zelfkennis van belang. 

Direct na het behalen van het rijbewijs is het ongevallenrisico van beginnende bestuurders hoog.

 

Ook het theorie-examen gaat per 1 januari 2008 veranderen. Het nieuwe theorie-examen bestaat uit drie onderdelen. Eén onderdeel over regelgeving, een onderdeel over verkeersinzicht/risico en een onderdeel over gevaarherkenning. 

Ik als Autorijschool Ilkay ben ik up-to-date en klaar voor de nieuwe eisen.